Bagolyfecskefélék (Podargidae)
Ismerd meg a csoport állatait!
Bagolyfecskefélék (Podargidae) – amit érdemes tudnod
A bagolyfecskefélék (Podargidae) a lappantyúalakúak (Caprimulgiformes) rendjének családját alkotják, tehát nem a baglyok közé tartoznak. Éjszakai madarak, amelyek jellegzetes, széles csőrrel és gyakran fakérget utánzó tollazattal rejtőznek a fákon. A család három nemzetséget foglal magában: a Podargus, a Batrachostomus és a Rigidipenna képviselőit.
Egy család, nem egyetlen faj
A bagolyfecskefélék a madarak osztályán belül a lappantyúalakúak rendjének egyik családját jelentik. A név több, egymással rokonságban álló nemzetséget foglal össze, ezért a család tagjai megjelenésükben és élőhelyükben sem teljesen egyformák.
A jelenlegi rendszerezések három élő nemzetséget különítenek el: a főként Ausztráliában és Új-Guineában élő Podargus nemzetséget, a délkelet-ázsiai bagolyfecskéket magában foglaló Batrachostomus nemzetséget, valamint a Salamon-szigeteken honos Rigidipenna nemzetséget.
A fakérget utánzó megjelenés
A bagolyfecskefélék tollazata többnyire barna, szürkés vagy foltos árnyalatú, ami segíti őket a fák törzsén és ágain való rejtőzésben. Pihenés közben sok faj mozdulatlanná válik, testét megnyújtja, csőrét pedig az ág irányába tartja, így nehéz megkülönböztetni a környezetétől.
A család jellegzetes bélyege a széles, nagyra nyitható csőr. A nagy fej és a csőr formája miatt egyes fajok távolról baglyokra emlékeztethetnek, de rendszertanilag nem a bagolyfélékhez tartoznak.
Ausztrália erdeitől Délkelet-Ázsiáig
A család elterjedési területe Ausztráliára, Új-Guineára, Délkelet-Ázsiára és több óceániai szigetre terjed ki. A legtöbb bagolyfecskeféle erdős környezetben él, de egyes fajok szárazabb erdőkben, szavannás területeken, bozótosokban, parkokban és települések közelében is előfordulnak.
A fák vagy nagyobb bokrok fontosak a nappali pihenéshez, a vadászathoz és a költéshez. Az élőhelyhasználat fajonként eltérhet: a sűrű trópusi erdők lakói és az ausztrál nyíltabb erdőkben élő fajok más környezeti feltételekhez alkalmazkodtak.
Éjszakai vadászat a leshelyről
A bagolyfecskefélék elsősorban éjszaka aktívak. Sok faj egy magasabb ágról indul rövid zsákmányszerző repülésekre, majd visszatér ugyanarra vagy egy közeli leshelyre. Táplálékukban gyakoriak a nagyobb rovarok, például bogarak és sáskák.
A nagyobb termetű Podargus fajok étrendjében kisebb gerincesek, köztük békák, gyíkok és emlősök is megjelenhetnek. Ezt nem lehet minden bagolyfecskefélére általánosítani, mert a zsákmány összetétele a faj méretétől és élőhelyétől is függ.
Rejtőzködő, többnyire helyhez kötött madarak
Nappal a legtöbb faj takarásban pihen, éjszaka pedig csendes, leshelyről induló vadászattal keresi táplálékát. Rejtőszínük és mozdulatlanságuk miatt gyakran akkor is nehéz észrevenni őket, ha egy faágon ülnek.
A bagolyfecskefélék szaporodásáról nem minden faj esetében áll rendelkezésre azonos mennyiségű adat. A dokumentált fajok között találni párban élő és territóriumot tartó madarakat, a fészek pedig több esetben faágakon kialakított, egyszerű szerkezet.
Jellegzetes képviselők és természetvédelem
A család ismert képviselője az Ausztráliában és Tasmániában élő bagolyfecske (Podargus strigoides), amely erdőkben, bozótosokban, mezőgazdasági területeken és városi környezetben is előfordulhat. A papuai bagolyfecske (Podargus papuensis) Ausztráliában, Indonéziában és Pápua Új-Guineában honos, míg a Rigidipenna inexpectata a Salamon-szigetekhez kötődik.
A természetvédelmi helyzet fajonként különbözhet. Egyes széles elterjedésű fajok jelenleg nem veszélyeztetettek, de az erdők és más fás élőhelyek elvesztése, valamint a táplálékforrások csökkenése több bagolyfecskeféle számára kedvezőtlen lehet.


